Din punct de vedere istoric comuna Poiana Teiului este atestată documentar din secolul al XV-lea, denumirea provenind de la poienile numeroase utilizate pentru pășunatul animalelor pe care există tupâlcuri de tei.
Așezarea este atestată documentar de la 1500 în vremea domnitorului Ștefan cel Mare. În acest sens stau mărturie o serie de documente emise la Piatra Neamț la data de 17.03.1496, la Iași în 27.06.1501 precum și în harta flamandului Abraham Oertil din anul 1590.
Comuna Poiana Teiului, atestată prin Reforma administrativă din anul 1968 s-a format prin unificarea comunelor Călugăreni și Galu.
Primele așezări omenești s-au creat aici prin defrișarea pădurii din apropierea cursurilor de apă. Viața în aceste zone a fost deosebit de dură atât datorită condițiilor grele cât și datorită invaziilor popoarelor migratoare din nord și apoi a celor două războaie mondiale. Vara anului 1944 a fost deosebit de grea pentru localitatea noastră, aici fiind organizată o puternică linie de rezistență de către armata germană. Ulterior în timpul retragerii trupelor a fost distrusă aproape în totalitate infrasturctura.