Culte

Culte


Toți locuitorii comunei aparțin bisericii ortodoxe. Slujbele religioase sunt oficiate în 6 biserici și mănăstirea Petru Vodă  întemeiată în 1991 de Protos. Iustin Pârvu.

 

Părintele a îmbrăcat rasa neagră. Stărețul Iustin este trecut de optzeci de ani. Are ochii albaștri și senini, părul și barba argintii se revarsă peste sutana neagră monahală. Trupul este drept și slab, ascetic.

Vocea îi este puternică și calmă, profundă.

 

În 1936, la Schitul Durău, din Moldova, pe când avea numai 17 ani. După doi - trei ani a fost trimis spre desăvârșire la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București.

 

În timpul războiului a slujit ca preot militar pe frontul de Est. După război, vederile sale politice nu au plăcut noii ocârmuiri bolșevice, care l-a condamnat la 12 ani de temniță grea. Părintele Iustin a făcut periplul celor mai crunte închisori comuniste, dar temnița a însemnat pentru el o și mai mare apropiere de Dumnezeu, o 'zidire' în credință.

 

Eliberat, în cele din urmă, părintele Iustin a continuat să slujească la Mănăstirea Secu, începând din 1964.

 

Anii de 'reeducare' nu i-au afectat libertatea de gândire, fapt netrecut cu vederea de comuniști. Acestia îl arestează din nou, în 1975, și-i stabilesc domiciliul forțat la Mănăstirea Bistrița, pentru a-l supraveghea mai îndeaproape.

 

Revoluția din 1989 pune capăt prigoanei, iar părintele se întoarce la Secu.

 

Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. Însã vrerea Domnului a fost alta, ca în jurul părintelui Iustin să se adune frați dornici de viață monahicească.

Înapoi